Nieuws

 

Huis 7

In dit huis woont een echtpaar samen met hun zoon. Het huis ligt aan het begin van het oude dorp. Tijdens de opname was de zoon niet thuis, hij was namelijk medicijnen aan het halen voor zijn moeder. Zijn moeder heeft een ziekte en daarvoor heeft ze medicatie nodig. Het vaste inkomen van dit gezin is het pensioen dat de vrouw heeft gekregen omdat ze ziek is. De zoon van het echtpaar is arbeider en het geld wat hij verdient gebruiken ze om eten te kopen. Er is geen geld om het huis op te knappen. Vanwege de ongunstige omstandigheden van het huis is de tweede zoon van het echtpaar in een ander dorp gaan wonen, ze werken daar voor de huur van hun huis. Ze hebben een groot verlangen om terug te keren naar het dorp Hartagyugh.

Huis 6

Het echtpaar wat in dit huis woont, heeft na de aardbeving geen nieuw huis gekregen. Het huis waar ze in wonen is erg beschadigd geraakt tijdens de aardbeving. De muren en het dak zijn erg verzwakt, er stroomt regenwater naar binnen. De situatie verslechterde toen in de zomer van 2021 twee dagen lang een zware regen en hagelbui in Hartagyugh neer viel. Tijdens die twee dagen is er een gedeelte van het dak afgevallen en stroomde het water door het hele huis. Het dorpsbestuur heeft een gedeelte van het huis weer bewoonbaar gemaakt zodat ze er weer konden wonen. Op dit moment zijn de bewoners erg bang dat tijdens de volgende zware stortbui hun dak er weer af valt. Het huis is door deze omstandigheden enorm vochtig! Aan de bewoners is gevraagd of ze gezond zijn, hierop antwoordden ze dat ze het niet wisten omdat ze al vele jaren geen arts hebben bezocht. Ze hebben aangegeven dat ze last hebben van een hoge bloeddruk en pijn in hun borst/hart. Ze zouden enorm geholpen zijn wanneer ze een wind-en waterdicht dak boven hun hoofd hebben.

Huis 5

Voor deze familie lijkt het een droom dat wij dit jaar het oude rotte dak van hun huis vervangen. Ook krijgt deze familie nieuwe kozijnen, zoals op de foto te zien is, zijn deze helemaal verrot. Laten we proberen de droom van deze familie waar te maken! Deze familie bestaat uit opa en oma, zoon en schoondochter en twee kleinkinderen van 5 en 6 jaar oud. Opa is ernstig ziek, hij heeft last van zijn nieren. De oma van deze familie heeft last van haar gewrichten, ze loopt daarom heel moeilijk. De zoon werkt als taxichauffeur en met het geld wat hij verdient probeert hij voor het hele gezin te zorgen. Maar een groot gedeelte van zijn inkomen wordt besteed aan medicijnen voor zijn zieke ouders.

Huis 4

Deze familie bestaat uit 5 gezinsleden, ouders met drie kinderen. Ze wonen in het nieuwe gedeelte van het dorp. Het huis is jaren gelden aan de ouders van de man gegeven toen de familie hun ouderlijke huis verloor tijdens de aardbeving. Het huis waarin ze nu wonen is hetzelfde als alle andere huizen, groot en ruim. Zoals vele gezinnen uit het dorp kan ook deze familie hun dak niet repareren omdat ze daar geen geld voor hebben. Dit huis heeft een oud dak die kapot is gegaan door de vele regen. Het huis is van binnen erg vochtig. De ouders van de kinderen hebben geen vaste baan. Het gezin heeft een klein stuk grond voor hun huis waar ze gewas hebben staan. Hiermee kunnen de ouders eten aan hun kinderen geven. Ook verkopen ze het gewas van het land, maar met deze inkomsten kunnen ze geen dak reparaties betalen.

Huis 3

Het huis waar deze familie woont is lang geleden gebouwd en omdat ze altijd financiële problemen hebben gehad, is het huis nooit gerenoveerd. Dit gezin heeft geen stromend water in huis. Iedere dag halen ze water uit de bron, ze bewaren het water in pannen in de keuken. Wanneer ze willen baden, verwarmen ze het water in ketels op de kachel. In deze omstandigheden wonen 6 familieleden, de eigenaresse met haar zoon, schoondochter en hun baby van 10 maanden oud. Vorig jaar is haar dochter met kind ook in het huis komen wonen in verband met privé omstandigheden. De zoon van de eigenaresse heeft een baan als arbeider, met dit geld wat hij verdient kopen ze boodschappen. De familie is sinds 2021 betrokken bij het landbouwproject. Ook helpen we ze met voedselkaarten, briketten en warme kleding.

Huis 2

De familie woont in het nieuwe gedeelte van het dorp Hartagyugh, ze wonen in een huis dat na de aardbeving staatssteun kreeg omdat ze hun huis verloren tijdens de aardbeving. De vrouw die hier woont vermeldt dat deze huizen, die na de aardbeving werden verdeeld onder gezinnen in het dorp, vrij groot en comfortabel zijn, maar ze wonen al 30 jaar in dit huis en hebben het nooit kunnen renoveren. Vooral het dak is nu een groot probleem geworden, omdat het dak van het huis van asbest is gemaakt, zitten er al grote gaten in. De familie bestaat uit zeven personen, grootouders en een stel met 3 kinderen. Het oudste kind (16 jaar) zou graag een hogere opleiding willen volgen, maar haar familie heeft een laag inkomen en ze kunnen geen collegegeld betalen. Het middelste kind houdt erg van sporten. Het jongste kind, van 1,5 jaar is elke dag bij moeder thuis. De grootouders van de familie zijn met pensioen, ze ontvangen samen per maand een ouderdomspensioen van omgerekend €75,-.

Huis 1

Maak kennis met het gezin van huis nummer 1. In dit huis woont een huishouden van 4 personen, vader en moeder met 2 kinderen. Dit is het ouderlijk huis van de man, gebouwd in de jaren 1970. De kinderen zijn 13 en 12 jaar oud. De vader heeft geen vaste baan. Ze hebben twee koeien en de koemelk is het inkomen van de familie. De vrouw is in staat om yoghurt en kaas van de melk te maken en haar kinderen op deze manier te voeden. De kinderen gaan naar de middelbare school in Hartagyugh. De kinderen hebben geen andere dingen te doen dan naar school te gaan, er zijn geen ‘clubs’ in het dorp. Ze gaan van school naar huis, van huis naar school. Gelukkig heeft niemand in het gezin gezondheidsproblemen. Want dit huis, waar de familie woont, is erg oud en het dak is nooit veranderd. Het gezin is blij als er buiten geen regen of sneeuw ligt, want tijdens regenachtige dagen komt het water uit de gaten op het dak van het huis naar binnen. Hierdoor is het huis nat tijdens de herfst, winter en lente. De familie zal erg blij en dankbaar zijn, als we hen met de hulp van het project kunnen helpen om het dak en de ramen van hun huis te renoveren.

‘Wij hebben twee koeien en met de melk maak ik yoghurt en kaas’

vertelt de vrouw van het gezin

Eerste bijeenkomst

De tekeningen zijn af! De 8 geïnspecteerde huizen zijn geheel in kaart gebracht. Op dit moment wachten wij op aanbiedingen van lokale ondernemers uit Armenië die ons de materialen kunnen leveren. Waar vorig jaar communiceren met de Armenen een groot struikelblok was, is dat dit jaar opgelost. Er heeft zich een man bij onze groep aangesloten die uit Armenië komt. Hij woont inmiddels al 25 jaar in Nederland en spreekt dus vloeiend Nederlands en Armeens. Hij zet zich graag in om te vertalen en te communiceren met de Armeense bedrijven. Ook reist hij in oktober mee met de groep naar Hartagyugh. Over de groep gesproken, afgelopen week heeft de reisgroep kennis met elkaar gemaakt. Er zijn een aantal die vorig jaar mee zijn geweest, maar ook mannen die voor het eerst aan deze reis beginnen. Tijdens deze bijeenkomst is er duidelijk geworden wat er vooraf allemaal moet gebeuren. Wat zijn de exacte data’s? Paspoorten nog geldig? Wat voor acties gaan we uitvoeren voor meer bekendheid? etc. Wij zitten dus vooral niet stil.. jullie zullen gauw meer van ons horen!

Reisverslag april 2022

Reis verslag april 2022

Na een lange reis met wat vertragingen zijn een aantal mannen van de stuurgroep aangekomen in Hartagyugh. Ter voorbereiding voor het project in het najaar zijn ze nu in Armenië om de huizen te bekijken welke ze willen gaan aanpakken. Tijdens de reis is er een bezoek gebracht bij de lokale ondernemers, samen met een Armeense tolk is er veel informatie uitgewisseld met de lokale ondernemers. Er is gesproken over de de kwaliteit van de materialen, hoe de materialen aangebracht moeten worden en over de prijs. Wanneer wij bij lokale ondernemers materiaal bestellen steunt de stichting de Armeense bedrijven en hoeft er geen materiaal vanuit Nederland overgebracht te worden.

Er is ook een gehele dag besteed aan bezoeken in het dorp Hartagyugh, samen met het bestuur van het dorp is er besloten welke huizen in het najaar worden aangepakt. De daken en kozijnen van de gekozen huizen zijn opgemeten, in Nederland kunnen we dan de huizen uittekenen om te berekenen hoeveel materiaal er nodig is. Tegelijkertijd hebben ze de families ontmoet die in de huizen wonen.. dat maakt het heel concreet! We weten voor wie we het doen, en zien hoe noodzakelijk het is!

Na een indrukwekkende en succesvolle week zijn de mannen weer veilig thuis gekomen. Nu alles ingemeten is, kunnen wij hier in Nederland weer aan de slag met het volgende!

 

Flyer

Hebben jullie de flyer al voorbij zien komen? Deze kan je nu tegen komen in de kerk, bij evenementen en online! Hierin staat kort beschreven wie wij zijn en wat wij doen. Wil je ook onze flyer hebben om uit te delen? Neem dan contact met ons op!

Huis 7

In dit huis woont een echtpaar samen met hun zoon. Het huis ligt aan het begin van het oude dorp. Tijdens de opname was de zoon niet thuis, hij was namelijk medicijnen aan het halen voor zijn moeder. Zijn moeder heeft een ziekte en daarvoor heeft ze medicatie nodig. Het vaste inkomen van dit gezin is het pensioen dat de vrouw heeft gekregen omdat ze ziek is. De zoon van het echtpaar is arbeider en het geld wat hij verdient gebruiken ze om eten te kopen. Er is geen geld om het huis op te knappen. Vanwege de ongunstige omstandigheden van het huis is de tweede zoon van het echtpaar in een ander dorp gaan wonen, ze werken daar voor de huur van hun huis. Ze hebben een groot verlangen om terug te keren naar het dorp Hartagyugh.

Huis 6

Het echtpaar wat in dit huis woont, heeft na de aardbeving geen nieuw huis gekregen. Het huis waar ze in wonen is erg beschadigd geraakt tijdens de aardbeving. De muren en het dak zijn erg verzwakt, er stroomt regenwater naar binnen. De situatie verslechterde toen in de zomer van 2021 twee dagen lang een zware regen en hagelbui in Hartagyugh neer viel. Tijdens die twee dagen is er een gedeelte van het dak afgevallen en stroomde het water door het hele huis. Het dorpsbestuur heeft een gedeelte van het huis weer bewoonbaar gemaakt zodat ze er weer konden wonen. Op dit moment zijn de bewoners erg bang dat tijdens de volgende zware stortbui hun dak er weer af valt. Het huis is door deze omstandigheden enorm vochtig! Aan de bewoners is gevraagd of ze gezond zijn, hierop antwoordden ze dat ze het niet wisten omdat ze al vele jaren geen arts hebben bezocht. Ze hebben aangegeven dat ze last hebben van een hoge bloeddruk en pijn in hun borst/hart. Ze zouden enorm geholpen zijn wanneer ze een wind-en waterdicht dak boven hun hoofd hebben.

Huis 5

Voor deze familie lijkt het een droom dat wij dit jaar het oude rotte dak van hun huis vervangen. Ook krijgt deze familie nieuwe kozijnen, zoals op de foto te zien is, zijn deze helemaal verrot. Laten we proberen de droom van deze familie waar te maken! Deze familie bestaat uit opa en oma, zoon en schoondochter en twee kleinkinderen van 5 en 6 jaar oud. Opa is ernstig ziek, hij heeft last van zijn nieren. De oma van deze familie heeft last van haar gewrichten, ze loopt daarom heel moeilijk. De zoon werkt als taxichauffeur en met het geld wat hij verdient probeert hij voor het hele gezin te zorgen. Maar een groot gedeelte van zijn inkomen wordt besteed aan medicijnen voor zijn zieke ouders.

Huis 4

Deze familie bestaat uit 5 gezinsleden, ouders met drie kinderen. Ze wonen in het nieuwe gedeelte van het dorp. Het huis is jaren gelden aan de ouders van de man gegeven toen de familie hun ouderlijke huis verloor tijdens de aardbeving. Het huis waarin ze nu wonen is hetzelfde als alle andere huizen, groot en ruim. Zoals vele gezinnen uit het dorp kan ook deze familie hun dak niet repareren omdat ze daar geen geld voor hebben. Dit huis heeft een oud dak die kapot is gegaan door de vele regen. Het huis is van binnen erg vochtig. De ouders van de kinderen hebben geen vaste baan. Het gezin heeft een klein stuk grond voor hun huis waar ze gewas hebben staan. Hiermee kunnen de ouders eten aan hun kinderen geven. Ook verkopen ze het gewas van het land, maar met deze inkomsten kunnen ze geen dak reparaties betalen.

Huis 3

Het huis waar deze familie woont is lang geleden gebouwd en omdat ze altijd financiële problemen hebben gehad, is het huis nooit gerenoveerd. Dit gezin heeft geen stromend water in huis. Iedere dag halen ze water uit de bron, ze bewaren het water in pannen in de keuken. Wanneer ze willen baden, verwarmen ze het water in ketels op de kachel. In deze omstandigheden wonen 6 familieleden, de eigenaresse met haar zoon, schoondochter en hun baby van 10 maanden oud. Vorig jaar is haar dochter met kind ook in het huis komen wonen in verband met privé omstandigheden. De zoon van de eigenaresse heeft een baan als arbeider, met dit geld wat hij verdient kopen ze boodschappen. De familie is sinds 2021 betrokken bij het landbouwproject. Ook helpen we ze met voedselkaarten, briketten en warme kleding.

Huis 2

De familie woont in het nieuwe gedeelte van het dorp Hartagyugh, ze wonen in een huis dat na de aardbeving staatssteun kreeg omdat ze hun huis verloren tijdens de aardbeving. De vrouw die hier woont vermeldt dat deze huizen, die na de aardbeving werden verdeeld onder gezinnen in het dorp, vrij groot en comfortabel zijn, maar ze wonen al 30 jaar in dit huis en hebben het nooit kunnen renoveren. Vooral het dak is nu een groot probleem geworden, omdat het dak van het huis van asbest is gemaakt, zitten er al grote gaten in. De familie bestaat uit zeven personen, grootouders en een stel met 3 kinderen. Het oudste kind (16 jaar) zou graag een hogere opleiding willen volgen, maar haar familie heeft een laag inkomen en ze kunnen geen collegegeld betalen. Het middelste kind houdt erg van sporten. Het jongste kind, van 1,5 jaar is elke dag bij moeder thuis. De grootouders van de familie zijn met pensioen, ze ontvangen samen per maand een ouderdomspensioen van omgerekend €75,-.

Huis 1

Maak kennis met het gezin van huis nummer 1. In dit huis woont een huishouden van 4 personen, vader en moeder met 2 kinderen. Dit is het ouderlijk huis van de man, gebouwd in de jaren 1970. De kinderen zijn 13 en 12 jaar oud. De vader heeft geen vaste baan. Ze hebben twee koeien en de koemelk is het inkomen van de familie. De vrouw is in staat om yoghurt en kaas van de melk te maken en haar kinderen op deze manier te voeden. De kinderen gaan naar de middelbare school in Hartagyugh. De kinderen hebben geen andere dingen te doen dan naar school te gaan, er zijn geen ‘clubs’ in het dorp. Ze gaan van school naar huis, van huis naar school. Gelukkig heeft niemand in het gezin gezondheidsproblemen. Want dit huis, waar de familie woont, is erg oud en het dak is nooit veranderd. Het gezin is blij als er buiten geen regen of sneeuw ligt, want tijdens regenachtige dagen komt het water uit de gaten op het dak van het huis naar binnen. Hierdoor is het huis nat tijdens de herfst, winter en lente. De familie zal erg blij en dankbaar zijn, als we hen met de hulp van het project kunnen helpen om het dak en de ramen van hun huis te renoveren.

‘Wij hebben twee koeien en met de melk maak ik yoghurt en kaas’

vertelt de vrouw van het gezin

Eerste bijeenkomst

De tekeningen zijn af! De 8 geïnspecteerde huizen zijn geheel in kaart gebracht. Op dit moment wachten wij op aanbiedingen van lokale ondernemers uit Armenië die ons de materialen kunnen leveren. Waar vorig jaar communiceren met de Armenen een groot struikelblok was, is dat dit jaar opgelost. Er heeft zich een man bij onze groep aangesloten die uit Armenië komt. Hij woont inmiddels al 25 jaar in Nederland en spreekt dus vloeiend Nederlands en Armeens. Hij zet zich graag in om te vertalen en te communiceren met de Armeense bedrijven. Ook reist hij in oktober mee met de groep naar Hartagyugh. Over de groep gesproken, afgelopen week heeft de reisgroep kennis met elkaar gemaakt. Er zijn een aantal die vorig jaar mee zijn geweest, maar ook mannen die voor het eerst aan deze reis beginnen. Tijdens deze bijeenkomst is er duidelijk geworden wat er vooraf allemaal moet gebeuren. Wat zijn de exacte data’s? Paspoorten nog geldig? Wat voor acties gaan we uitvoeren voor meer bekendheid? etc. Wij zitten dus vooral niet stil.. jullie zullen gauw meer van ons horen!

Reisverslag april 2022

Reis verslag april 2022

Na een lange reis met wat vertragingen zijn een aantal mannen van de stuurgroep aangekomen in Hartagyugh. Ter voorbereiding voor het project in het najaar zijn ze nu in Armenië om de huizen te bekijken welke ze willen gaan aanpakken. Tijdens de reis is er een bezoek gebracht bij de lokale ondernemers, samen met een Armeense tolk is er veel informatie uitgewisseld met de lokale ondernemers. Er is gesproken over de de kwaliteit van de materialen, hoe de materialen aangebracht moeten worden en over de prijs. Wanneer wij bij lokale ondernemers materiaal bestellen steunt de stichting de Armeense bedrijven en hoeft er geen materiaal vanuit Nederland overgebracht te worden.

Er is ook een gehele dag besteed aan bezoeken in het dorp Hartagyugh, samen met het bestuur van het dorp is er besloten welke huizen in het najaar worden aangepakt. De daken en kozijnen van de gekozen huizen zijn opgemeten, in Nederland kunnen we dan de huizen uittekenen om te berekenen hoeveel materiaal er nodig is. Tegelijkertijd hebben ze de families ontmoet die in de huizen wonen.. dat maakt het heel concreet! We weten voor wie we het doen, en zien hoe noodzakelijk het is!

Na een indrukwekkende en succesvolle week zijn de mannen weer veilig thuis gekomen. Nu alles ingemeten is, kunnen wij hier in Nederland weer aan de slag met het volgende!

 

Flyer

Hebben jullie de flyer al voorbij zien komen? Deze kan je nu tegen komen in de kerk, bij evenementen en online! Hierin staat kort beschreven wie wij zijn en wat wij doen. Wil je ook onze flyer hebben om uit te delen? Neem dan contact met ons op!

Huis 7

In dit huis woont een echtpaar samen met hun zoon. Het huis ligt aan het begin van het oude dorp. Tijdens de opname was de zoon niet thuis, hij was namelijk medicijnen aan het halen voor zijn moeder. Zijn moeder heeft een ziekte en daarvoor heeft ze medicatie nodig. Het vaste inkomen van dit gezin is het pensioen dat de vrouw heeft gekregen omdat ze ziek is. De zoon van het echtpaar is arbeider en het geld wat hij verdient gebruiken ze om eten te kopen. Er is geen geld om het huis op te knappen. Vanwege de ongunstige omstandigheden van het huis is de tweede zoon van het echtpaar in een ander dorp gaan wonen, ze werken daar voor de huur van hun huis. Ze hebben een groot verlangen om terug te keren naar het dorp Hartagyugh.

Huis 6

Het echtpaar wat in dit huis woont, heeft na de aardbeving geen nieuw huis gekregen. Het huis waar ze in wonen is erg beschadigd geraakt tijdens de aardbeving. De muren en het dak zijn erg verzwakt, er stroomt regenwater naar binnen. De situatie verslechterde toen in de zomer van 2021 twee dagen lang een zware regen en hagelbui in Hartagyugh neer viel. Tijdens die twee dagen is er een gedeelte van het dak afgevallen en stroomde het water door het hele huis. Het dorpsbestuur heeft een gedeelte van het huis weer bewoonbaar gemaakt zodat ze er weer konden wonen. Op dit moment zijn de bewoners erg bang dat tijdens de volgende zware stortbui hun dak er weer af valt. Het huis is door deze omstandigheden enorm vochtig! Aan de bewoners is gevraagd of ze gezond zijn, hierop antwoordden ze dat ze het niet wisten omdat ze al vele jaren geen arts hebben bezocht. Ze hebben aangegeven dat ze last hebben van een hoge bloeddruk en pijn in hun borst/hart. Ze zouden enorm geholpen zijn wanneer ze een wind-en waterdicht dak boven hun hoofd hebben.

Huis 5

Voor deze familie lijkt het een droom dat wij dit jaar het oude rotte dak van hun huis vervangen. Ook krijgt deze familie nieuwe kozijnen, zoals op de foto te zien is, zijn deze helemaal verrot. Laten we proberen de droom van deze familie waar te maken! Deze familie bestaat uit opa en oma, zoon en schoondochter en twee kleinkinderen van 5 en 6 jaar oud. Opa is ernstig ziek, hij heeft last van zijn nieren. De oma van deze familie heeft last van haar gewrichten, ze loopt daarom heel moeilijk. De zoon werkt als taxichauffeur en met het geld wat hij verdient probeert hij voor het hele gezin te zorgen. Maar een groot gedeelte van zijn inkomen wordt besteed aan medicijnen voor zijn zieke ouders.

Huis 4

Deze familie bestaat uit 5 gezinsleden, ouders met drie kinderen. Ze wonen in het nieuwe gedeelte van het dorp. Het huis is jaren gelden aan de ouders van de man gegeven toen de familie hun ouderlijke huis verloor tijdens de aardbeving. Het huis waarin ze nu wonen is hetzelfde als alle andere huizen, groot en ruim. Zoals vele gezinnen uit het dorp kan ook deze familie hun dak niet repareren omdat ze daar geen geld voor hebben. Dit huis heeft een oud dak die kapot is gegaan door de vele regen. Het huis is van binnen erg vochtig. De ouders van de kinderen hebben geen vaste baan. Het gezin heeft een klein stuk grond voor hun huis waar ze gewas hebben staan. Hiermee kunnen de ouders eten aan hun kinderen geven. Ook verkopen ze het gewas van het land, maar met deze inkomsten kunnen ze geen dak reparaties betalen.

Huis 3

Het huis waar deze familie woont is lang geleden gebouwd en omdat ze altijd financiële problemen hebben gehad, is het huis nooit gerenoveerd. Dit gezin heeft geen stromend water in huis. Iedere dag halen ze water uit de bron, ze bewaren het water in pannen in de keuken. Wanneer ze willen baden, verwarmen ze het water in ketels op de kachel. In deze omstandigheden wonen 6 familieleden, de eigenaresse met haar zoon, schoondochter en hun baby van 10 maanden oud. Vorig jaar is haar dochter met kind ook in het huis komen wonen in verband met privé omstandigheden. De zoon van de eigenaresse heeft een baan als arbeider, met dit geld wat hij verdient kopen ze boodschappen. De familie is sinds 2021 betrokken bij het landbouwproject. Ook helpen we ze met voedselkaarten, briketten en warme kleding.

Huis 2

De familie woont in het nieuwe gedeelte van het dorp Hartagyugh, ze wonen in een huis dat na de aardbeving staatssteun kreeg omdat ze hun huis verloren tijdens de aardbeving. De vrouw die hier woont vermeldt dat deze huizen, die na de aardbeving werden verdeeld onder gezinnen in het dorp, vrij groot en comfortabel zijn, maar ze wonen al 30 jaar in dit huis en hebben het nooit kunnen renoveren. Vooral het dak is nu een groot probleem geworden, omdat het dak van het huis van asbest is gemaakt, zitten er al grote gaten in. De familie bestaat uit zeven personen, grootouders en een stel met 3 kinderen. Het oudste kind (16 jaar) zou graag een hogere opleiding willen volgen, maar haar familie heeft een laag inkomen en ze kunnen geen collegegeld betalen. Het middelste kind houdt erg van sporten. Het jongste kind, van 1,5 jaar is elke dag bij moeder thuis. De grootouders van de familie zijn met pensioen, ze ontvangen samen per maand een ouderdomspensioen van omgerekend €75,-.

Huis 1

Maak kennis met het gezin van huis nummer 1. In dit huis woont een huishouden van 4 personen, vader en moeder met 2 kinderen. Dit is het ouderlijk huis van de man, gebouwd in de jaren 1970. De kinderen zijn 13 en 12 jaar oud. De vader heeft geen vaste baan. Ze hebben twee koeien en de koemelk is het inkomen van de familie. De vrouw is in staat om yoghurt en kaas van de melk te maken en haar kinderen op deze manier te voeden. De kinderen gaan naar de middelbare school in Hartagyugh. De kinderen hebben geen andere dingen te doen dan naar school te gaan, er zijn geen ‘clubs’ in het dorp. Ze gaan van school naar huis, van huis naar school. Gelukkig heeft niemand in het gezin gezondheidsproblemen. Want dit huis, waar de familie woont, is erg oud en het dak is nooit veranderd. Het gezin is blij als er buiten geen regen of sneeuw ligt, want tijdens regenachtige dagen komt het water uit de gaten op het dak van het huis naar binnen. Hierdoor is het huis nat tijdens de herfst, winter en lente. De familie zal erg blij en dankbaar zijn, als we hen met de hulp van het project kunnen helpen om het dak en de ramen van hun huis te renoveren.

‘Wij hebben twee koeien en met de melk maak ik yoghurt en kaas’

vertelt de vrouw van het gezin

Eerste bijeenkomst

De tekeningen zijn af! De 8 geïnspecteerde huizen zijn geheel in kaart gebracht. Op dit moment wachten wij op aanbiedingen van lokale ondernemers uit Armenië die ons de materialen kunnen leveren. Waar vorig jaar communiceren met de Armenen een groot struikelblok was, is dat dit jaar opgelost. Er heeft zich een man bij onze groep aangesloten die uit Armenië komt. Hij woont inmiddels al 25 jaar in Nederland en spreekt dus vloeiend Nederlands en Armeens. Hij zet zich graag in om te vertalen en te communiceren met de Armeense bedrijven. Ook reist hij in oktober mee met de groep naar Hartagyugh. Over de groep gesproken, afgelopen week heeft de reisgroep kennis met elkaar gemaakt. Er zijn een aantal die vorig jaar mee zijn geweest, maar ook mannen die voor het eerst aan deze reis beginnen. Tijdens deze bijeenkomst is er duidelijk geworden wat er vooraf allemaal moet gebeuren. Wat zijn de exacte data’s? Paspoorten nog geldig? Wat voor acties gaan we uitvoeren voor meer bekendheid? etc. Wij zitten dus vooral niet stil.. jullie zullen gauw meer van ons horen!

Reisverslag april 2022

Reis verslag april 2022

Na een lange reis met wat vertragingen zijn een aantal mannen van de stuurgroep aangekomen in Hartagyugh. Ter voorbereiding voor het project in het najaar zijn ze nu in Armenië om de huizen te bekijken welke ze willen gaan aanpakken. Tijdens de reis is er een bezoek gebracht bij de lokale ondernemers, samen met een Armeense tolk is er veel informatie uitgewisseld met de lokale ondernemers. Er is gesproken over de de kwaliteit van de materialen, hoe de materialen aangebracht moeten worden en over de prijs. Wanneer wij bij lokale ondernemers materiaal bestellen steunt de stichting de Armeense bedrijven en hoeft er geen materiaal vanuit Nederland overgebracht te worden.

Er is ook een gehele dag besteed aan bezoeken in het dorp Hartagyugh, samen met het bestuur van het dorp is er besloten welke huizen in het najaar worden aangepakt. De daken en kozijnen van de gekozen huizen zijn opgemeten, in Nederland kunnen we dan de huizen uittekenen om te berekenen hoeveel materiaal er nodig is. Tegelijkertijd hebben ze de families ontmoet die in de huizen wonen.. dat maakt het heel concreet! We weten voor wie we het doen, en zien hoe noodzakelijk het is!

Na een indrukwekkende en succesvolle week zijn de mannen weer veilig thuis gekomen. Nu alles ingemeten is, kunnen wij hier in Nederland weer aan de slag met het volgende!

 

Flyer

Hebben jullie de flyer al voorbij zien komen? Deze kan je nu tegen komen in de kerk, bij evenementen en online! Hierin staat kort beschreven wie wij zijn en wat wij doen. Wil je ook onze flyer hebben om uit te delen? Neem dan contact met ons op!

Subscribe